петък, 17 февруари 2012 г.

Бонбони "Рафаело"

От няколко дни разглеждам различни рецепти за бонбони, защото моят мъж е голям ценител на сладките работи. Избрала съм си няколко рецепти и съм твърдо решена да изпробвам всички. Като начало започвам с бонбони "Рафаело. Доста рецепти намерих за тях, но сега ще ви представя комбинация от двете, които ми харесаха най-много- от бг-мама и от FOUR SEASONS. Надявам се да ви харесат.
Необходими продукти:   
1 кутия кондензирано подсладено мляко (397гр)
3пк кокосови стърготини (45гр. всяко)
30 гр. масло
шоколадови пръчици (по желание)


Начин на приготвяне:   
Сложете  кондензираното мляко в подходящ съд и го оставете на слад огън. Прибавете маслото и бъркайте непрекъснато около 10 минути.След това го махнете от котлона и прибавете 2те пакетчета кокосови стърготини. Оставете сместа да изстине. Остава ви само да оформите бонбоните с леко навлажнени ръце като може да ги овалвате  в останалите кокосови стърготини или в шоколадови причици. Аз лично направих няколко и стахана много вкусни.Тък е момента да спомена, че мъжът ми участваше дейно в овалването, както и в изяждането на бонбоните :)
Остана само да ви пожелая..

BON APPETIT

вторник, 14 февруари 2012 г.

Яйца в домати

Наскоро гледах Дейвид Роко и той приготви подобни яйца. Не успях да намеря неговата рецепта, но намерих подобна в бг мама.
Яйцата станаха прекрасни, всички вкъщи много ги харесаха и затова реших да споделя рецептата и с вас.




И така ето и необходимите продукти.
1-2 кг домати (или 2 буркана консервирани)
2-3 средни глави кромид
5-6 скилитки чесън
риган
черен пипер
6 яйца

Начин на приготвяне


Нарежете на ситни кромида и го задушете в олио или зехтин. Аз лични използвах дълбока тенджера, за да не цапам много. Прибавете към него наситнения чесън. Когато омекнат сложете доматите( ако са пресни ги рендосайте) малко захар, сол, риган, черен пипер и бъркайте периодично докато водата изври. След това внимателно слагайте едно по едно яйцата в доматите и сложете капак. Ястието е готово тогава, когато яйцата са готови. Проверявайте ги и ги извадете по ваш вкус.

Bon Appetit

понеделник, 6 февруари 2012 г.

Картофки с корнфлейкс и бял сос

Привет на всички, обожавам картофите във всякакъв вариант- варени, печени, пържени-всякакви.
Наскоро пробвах нещо, получи се доста вкусно и реших да го споделя с вас.Между другото тези картофки са идеални за предястие ако имате гости-различни, но много вкусни.
И така започваме...

Необходими продукти:
1кг картофи
 1с.л. маргарин
2 яйца
корнфлейкс
брашно

Сварявате картофи. Обелете ги докато са още топли и ги намачкайте с маргарина. Получава се лепкава смес. В една чиния разбийте яйцата, а в друга натрошете корнфлейкса. С мокри ръце вземете от картофената смес и оформете топчета (не много големи). Оваляйте топчетата в брашното, след това в яйцата и после в натрошения корнфлейкс. Запържете ги на умерен огън до почервеняване.
Ще ви по-лесно ако след като оформите топчетата леко ги сплескате (като кюфтета). Така ще ги пържите по-лесно.

А сега соса. Рецептата е от gotvetesmen.com. Соса е за риба, но според мен пасва идеално и за картофи.
Продукти за соса:
4с.л. майонеза
4с.л. кисело мляко
1ч.л. горчица
1с.л. мед
черен пипер
Всички продукти се смесват до получаването на еднородна смес.
Надявам се да ви хареса.

Bon Appetit

четвъртък, 2 февруари 2012 г.

Торта парфе

Здравейте отново. Днес преглеждах снимките си и видях любимата си торта. Реших да я споделя с вас, защото тя е като бижу за всяка домакиня. Рецептата открих в сп."Кулинарен уикенд"


 И така ето я тортата, а и рецептата :)

Крем: Разбиват се 300мл сметана с 1ч.ч. захар. Добавя се 1 кофичка кисело мляко (400г.). Накисва се 1 пак. желатин в 3 с.л. студена вода и като набъбне, се слага на водна да се стопи. Към него се добавя 1ч.ч. вода и 5с.л. захар. Желатинът се изсипва при сметановата смес и се разбива. Ароматизира се с ванилия и лимонова кора.

 Монтиране: Необходим е голям пакет бишкоти. Във форма със закопчалка се нареждат предварително топнати в захарен сироп или компот бишкоти- първо изправените отстрани и после се покрива дъното. Изсипва се половината сметанова смес и се добавят плодове по желание. Нарежда се втори ред бишкоти и се излива останалата смес. Отново се добавят плодове. Слага се в хладилника поне за 3 часа.


 Bon Appetit