неделя, 2 септември 2012 г.

''Лава'' кексчета

Най-после и аз се реших да направя тези кексчета. Има много рецепти, но мисля че почти навсякъде са еднакви. Аз лично за първи път ги видях във Facebook, има ги и в сп. ''Кулинарен журнал'', след това видях рецептата и в Bg mama и ''Вкусно с Йоли''. Както споменах има ги навсякъде. Както и да е. Ето я рецептата , по която аз ги приготвих, а вие сами решете от къде да вземете рецептата.

 Необходими продукти:
4 яйца
200 гр черен шоколад
200 гр масло
140гр захар
40 гр или около 1/2 ч.ч. брашно
ванилия
Начин на приготвяне:
В купа сложете шоколада, маслото и захарта и ги разтопете на водна баня. Тук ще кажа, че аз го направих по мързеливия начин- в микровълновата и пак се получиха. Оставете сместа да се охлади. Разбийте леко яйцата и заедно с брашното и ванилията ги добавете към шоколадовата смес. Разбъркайте добре. Намаслете еднократни формички за кексчета ( с тях ще ви е по-лесно да ги вадите) и ги поръсете с брашно. Разпределете сместа във формичките и ги сложете в хладилника поне за час. Аз лично напълних 8 формички.
Сега много важно - пише го във всички варианти на рецептата- печете в предварително загряна на 220С фурна за 10-12 минути. Не повече. Целта е да се получи лека коричка, а сърцевината да остане течна.
Вкуса е незаменим, а вида им доста впечатлява. Показвам ви кексчетата без украса- може да ги поръсите с пудра захар и да украсите с малко сезонни плодове. Ефекта е зашеметяващ.
Bon Appetit

Мързеливи чушки

Тази рецепта ми я сподели моя любим. Стават страхотни чушки бюрек, само дето си спестявате панирането. Сезона и много подходящ да пробвате и тази лятна рецепта. Стига толкова мъдрости, да преминаваме към рецептата.





Около 8 печени червени чушки
500 гр сирене
5 яйца
магданоз
черен пипер
Почистете печените чушки от семките. В купа натрошете хубаво сиренето, прибавете 1 яйце към него магданоз и черен пипер. Хубави объркайте всичко. Напълнете чушките със сместа и ги наредете в тава.

В отделна купа разбийте останалите 4 яйца и ако ви е останала от плънката със сирене, сложете я при разбитите яйца. Залейте чушките със сместа и ги изпечете на 250С.
Когато се зачервят са готови....

Ами това е....бързо, лесно, вкусно :)
Bon Appetit

Чушки с доматен сос

Това е една моя много любима рецепта. Още като дете се радвах винаги, когато майка ми я приготвяше. Сега и аз много често лятото си я правя. Надявам се да ви хареса и да я опитате.






За 4-6 порции са ви необходими:
2-2.5 кг домати
около 1 кг чушки
1 глава лук
1 връзка магданоз
сирене по желание
1-2 с.л. брашно
Начин на приготвяне: 
Изпържете и задушете чушките. Смелете доматите на сос, аз лично имам машинка, която отделя обелките и семената и остава само доматения сос, но може и да ги рендосате. Нарежете лука и го задушете в мазнина в съда, в който сте решили да приготвяте ястието. Когато лука се задуши прибавете брашното и след като и то лека се запържи сипете доматения сос. Оставете соса да ври докато се изпари водата от доматите, прибавете малко захар, за да не киселее соса. След като соса се сгъсти, обелете изпържените чушки, накъсайте ги и ги сложете при доматите да поврят няколко минути. Накрая сложете наситнения магданоз. Ястието е изключително вкусно и като допълнение може да го сервирате със сирене.

Трябва да го пробвате...
Bon Appetit