четвъртък, 27 февруари 2014 г.

Пай със спанак

Ако обичате спанак трябва да пробвате тази рецепта. Видях я в кулинарното предаване на Лео и ме плени. Приготвих я и окончателно ме спечели. Страхотен пай се получи.

Необходими продукти:
1 кг спанак
500 гр извара
1-2 с.л. заквасена сметана
4-6 яйца
бутер тесто
сол
черен пипер

Начин на приготвяне:
Сложете един достатъчно голям съд с вода да кипне. Сложете сол и пуснете в нея почистения и измит спанак. Оставете го да поври около 10 минути и след това го отцедете. През това време разстелете бутер тестото в тава, така че да направите по стените на тавата борд от тестото. В съд сипете малко мазнина (олио, зехтин) и сложете спанака, а след това добавете и изварата и сметаната. Бъркайте не прекъснато около 5 минути, подправете със сол и черен пипер и отстранете сместа от котлона. Изсипете спаначната смес върху тестото и заравнете добре. По ваша преценка чукнете колкото яйца искате отгоре и запечете на 200С до готовност. Отнема не повече от 30 минути да се запече, понеже на тестото и яйцата не им трябва много време.
С тази смес направих 6 доста добри порции.
Bon Appetit

вторник, 25 февруари 2014 г.

Целувки на водна баня

Още в началото държа да кажа, че рецептата не е моя, беше публикувана от една дама в "Домашни вкусотии" (Фейсбук), казва се Цвета Спасова, и линка с рецептата ме отведе във Веселия Готвач, където рецептата беше публикувана от  steffanell. И така, попитах я и тя ми позволи да споделя с вас тази невероятна рецепта. Всеки, който обича целувки трябва да я пробва. Много е сполучлива, казвам го, защото съм пробвала много различни варианти за целувки, но нито един от тях не даде резултата, който получих сега.


Необходими продукти:
5 белтъка
450 гр. пудра захар
3 ванилии

Начин на приготвяне:
Много е важно да спазвате рецептата точно и няма да съжалявате. Първо си пригответе тавата, в която ще печете. Сложете и хартия за печене. След това прикрепете фуния за тулумбички към един здрав и достатъчно голям плик (направете дупка в единия ъгъл, сложете формата и я закрепете добре с тиксо).
Сега ви трябват 2 тенджерата, едно голямо и едно по малко, което да влиза в него. Напълнете голямото с вода, така че дъното на малкото да опира във водата. Сложете водата на котлона.
В малкото тенджера разбийте белтъците за 1 минута на висока скорост. След това добавете захарта и ванилията на 3 пъти разбийте още 1 минута, сложете съда в голямото тенджера (дъното да е във водата) и разбивайте още 15 минути без значение от посоката. Сместа става гъста и при обръщане на съда не трябва да пада. Прехвърляте я във вече готовия шприц и оформяте целувките в тавата. Пекат се на 100 С за около един час. Когато започне да излиза течност по ръбовете или като ги бутнете да се отлепят лесно са готови.
ВАЖНО: Спазвайте времето за бъркане, вземете си часовник и не подценявайте рецептата.


 

 

Bon Appetit

понеделник, 24 февруари 2014 г.

Ризото със зеленчуци

Обожавам ризото във всичките му форми. Скоро си спретнах едно и вкъщи. Не знам дали съм спазила технологията и дали се прави точно така, но трябва да ви кажа, че се получи доста добре.


Необходими продукти:
2-3 с.л. масло
1 гл. кромид
1 ч.ч.ориз арборио
1 пк. замразени зеленчуци
1 винена чаша бяло вино
100 мл сметана за готвене
кашкавал или пармезан за поръсване (по желание)

Начин на приготвяне:
Нарежете кромида на ситно и го запържете в маслото, след това сложете зеленчуците при него да се задушат леко. Важно е да не миете предварително ориза, за да се получи кремообразно ризото. Когато зеленчуците са готови сложете и ориза и прибавете виното, оставете го така докато изкипи алкохола. След това прибавете 2 ч.ч. вода или зеленчуков бульон, разбърквайте периодично, докато ориза поеме водата. Накрая сложете сметаната, оставете да поври още 2-3 минути. Сложете подправки по ваше желание, аз сложих риган. След като ризотото е готово още горещо го поръсете с настърган пармезан или кашкавал.

Bon Appetit

петък, 21 февруари 2014 г.

Кекс "Иринка"

Това е рецепта, която ми даде моята етърва, но рецептата е от нета (rozali.com/ Павлина). Правя го доста често, харесва се на цялото ми семейство, не отнема много време и е много вкусен.


Необходими продукти:
5 яйца
2 ч.ч. захар
1 ч.ч. вода с напълно разтворен бакпулвер(1пк)
5 с.л. олио
2 1/2 ч.ч. пресято брашно
ванилия

Начин на приготвяне:
Първо искам да ви предупредя да забъркате кекса в по- голяма купа, защото се получава доста тесто. Разбъркайте яйцата със захарта. След това добавете олиото и водата с бакпулвера и отново разбъркайте. Добавете и брашното на части. След като тестото е готово го поставете в намаслена и набрашнена форма. Пече се на 200-220 С до суха клечка. Когато изстине се поръсва с пудра захар.
Bon Appetit

събота, 15 февруари 2014 г.

Солена торта с кайма

Най-после намерих време и за тази рецепта. Това е една солена торта, която е много вкусна и ми е "подарък" от моята зълва. Без повече да ви отегчавам с глупостите си преминавам направо към рецептата.


Необходими продукти: 
1 кг. кайма
1 гл. лук
1 пушено топено сирене
около 300 гр гъби ( аз ползвах консервирани в буркан)
150 гр. кашкавал
1 кг картофи
2-3 с.л. масло
кимион
черен пипер
Начин на приготвяне:

Замесете каймата със ситно нарязания лук, кимион и черен пипер (ако искате по ваше желание добавете и други подправки). Разделете я на две равни части. В намазнена тавичка разстелете едната част и я запечете на 220 С. Когато е готова, но сочна, а не силно изпечена(така да се каже да се зачерви леко) извадете тавата и сложете върху вече изпечения "блат" топеното сирене и гъбите ( ако използвате пресни гъби е хубаво да ги задушите малко) и върху тях с мокри ръце разпределете втората половина от каймата като се стремите да покриете сиренето и гъбите. След това върнете отново във фурната докато се опече добре.
Отделно сварете картофите с малко сол и след това ги намачкайте хубаво заедно с маслото. Вече готова торта покрийте с намачканите картофи (каймата се свива при печенето и отстрани остава правно и мазно, сложете и там картофи и те ще попият мазнината) и рендосайте кашкавала. Върнете във фурната до запичането на кашкавала.


Bon Appetit