неделя, 26 октомври 2014 г.

Салата "Мазилка"

Рецептата за тази салатка ми е от моята етърва. Много си я харесваме и редовно си я приготвяме. Реших да я споделя и с вас, а и много прилича на мазилка, та оттам и името.


Необходими продукти:
400гр. извара
1к. майонеза 200гр.
150-200 гр. маслини *

Начин на приготвяне:
Смесете майонезата и изварата и разбъркайте добре. Почистете и нарежете маслините и ги добавете, разбъркайте и сервирате....това е...много бързо и доста вкусно.

*този път я приготвих с маслини, но пълнежа може да е всякакъв - кисели краставички, варени яйца или каквито комбинации вие прецените.

Bon Appetit

Свинско със зеленчуци на сач

Това е една безумно идеална рецепта на моя съпруг, който приготви за нас най- вкусното месо, което някога съм яла. Най- малкото, което мога да направя е да споделя рецептата на този талантлив готвач- любител и да ви кажа, че точно сега е времето и вие да я пробвате. Няма да съжалявате.

Необходими продукти:
300гр свинска плешка
300 гр суджук
2 чушки- зелена и червена
2гл. лук кромид
1 тиквичка
1 патладжан
1 морков
5-6 гъби

За маринатата на месото:
сока от един портокал
сока от половин лимон
1с.л. мед
соев сос
сол
черен пипер
мащерка
 
Начин на приготвяне:
Първо си сложете сача във фурната да се нагрее. През това време си направете маринатата на месото като смесите всички продукти, сложете свинското в нея за поне 1 час. Нарежете чушките, тиквичката, моркова и патладжана на жулиени, лука и гъбите на кръгчета. Сложете вече нагрелия сач на котлона и сложете суджука и маринованото месо да се запържат до полуготово. Извадете ги и на техно място сложете зеленчуците, бъркайте от време на време.

Тук трябва да кажа, че всеки сам ще прецени кога са готови- зависи как ги предпочитате - по-хрупкави или по- изпържени. Малко преди да са готови зеленчуците добавете и месото и гответе всичко до готовност.
Ами това е то...още веднъж - БЛАГОДАРЯ ТИ МИЛО.


Bon Appetit

Домашно хлебче без месене

Аз съм голям фен Йоли и искам с тази рецепта да кажа, че и вярвам, защото според мен най-важното нещо, когато имаш блог е читатели и последователите да ти вярват. Това е поредната рецепта от блога й, която спазвах точно и резултата беше удивителен. Почти всички обичаме домашно хлебче, а това, което сега ще споделя с вас е й супер бързо и вкусно. Пак държа да кажа, че рецептата е на Йоли и е много сполучлива. Пробвайте....


Необходими продукти:
15гр. мая
300мл хладка вода
2с.л. олио
1ч.л. захар
1/2 ч.л. сол
400гр. брашно
микс семена

Начин на приготвяне:
В купа сипете водата, разтворете маята в нея, добавете олиото, захарта и солта и започнете да слагате брашното като бъркате с лъжица или с ръка, получава се лепкаво тесто, сипете семената и объркайте всичко. В продълговата форма за кекс, маназнена и по желание поръсена със семена, се сипва тестото. Оставя се да втаса докато си утрой обема, пече се в предварително загряна на 200 С фурна.
Моето тесто зае 1/3 от формата ми, но като втаса зае цялата.

 Bon Appetit

събота, 18 октомври 2014 г.

Кифлички

Моята маман е в Испания и преди няколко дни ми се похвали, че е правила кифлички. Показа ми ги, изглеждаха доста добре, та реших и аз да ги пробвам. Оказа се, че не само изглеждат добре, но и са доста вкусни. Сега ги споделям и с вас, дано да ви се харесат. Мисля, че майка ми е взела рецептата от интернет, но понеже тя ми я даде не знам от къде точно е взета.


Необходими продукти:
400 мл прясно мляко
3 с.л. захар
около600-650 гр брашно
40гр. мая
1ч.ч. олио
1с.л. сол
1 яйце
сирене
локум
Начин на приготвяне:
Затоплете прясното мляко до телесна температура( при потапяне на пръста да не е горещо) и сложете захарта, разтворете маята в него и сложете 5с.л. брашно. Разбъркайте добре (получава се течна смес) и го оставете 15-20 минути да втаса маята. След това прибавете към нея олиото, солта и започнете да прибавете брашно, така че да се получи меко тесто. Количеството брашно е приблизително, вие сами ще прецените колко да добавите, когато започнете да замесвате тестото. Омесеното вече тесто се оставя още един час да втасва. След това се разделя на 3 равни части. Всяка част се разточва на кръг с дебелина 1-2мм, реже се на 8 или 12 части (зависи колко големи искате да са ви кифличките) като в широката част се слага сирене или локум, след това завивате кифличките. подреждате ги в тава покрита с хартия за печене и ги оставяте да втасат още 10 минути. Намазвате кифличките с разбито яйце и печете в предварително загряла на 180С фурна.


Bon Appetit

събота, 4 октомври 2014 г.

Пълнени тиквички с кайма

Не знам дали съм споменавала, но обичам тиквички във всякакъв вариант и затова искам да ви представя един от тях. Станаха вкусни, а и нещо по- различно от пържени или пък кюфтенца. Дано и на вас да ви хареса рецептата  да пробвате.



Необходими продукти:
1 кг. тиквички
1ч.ч. ориз
250гр. кайма
1-2 домата
1-2 моркова
1 гл. лук кромид
2 яйца
1 кисело мляко
копър

Начин на приготвяне:
Измийте добре тиквичките и ги нарежете на пънчета от по 5-6см. С малка лъжичка ги издълбайте и ги оставете настрани. За плънката: наситнете лука и вътрешността на тиквичките и ги задушете, прибавете към тях каймата, рендосаните домати и моркови, когато остане на мазнина добавете и ориза, прибавете 1ч.ч. вода и гответе докато се изпари водата. С тази плънка напълнете тиквичките, сложете ги в тенджера, добавете вода за да доготвите ориза. Затиснете тиквичките с чиния и гответе до готовност. Малко преди да ги махнете от котлона направете застройка с яйцата, киселото мляко и копъра, добавете я към тиквичките и оставете да покъкри още 5 минути. Ами това е - имате пълнени тиквички и сосче с копър.

Bon Appetit

петък, 3 октомври 2014 г.

Солени масленки със сирене

Тази вълшебна рецепта е на Йоли, която ми разреши и аз да я споделя с вас. Много ти благодаря мила Йоли. Станаха ужасно вкусни соленки, които вече доста често си приготвяме. Стават сравнително бързо, така че не се колебайте.


Необходими продукти:
125 гр масло (не маргарин)
125гр сирене
1 1/2ч.ч брашно
200 гр. маслини

Начин на приготвяне:
В купа смесете добре маслото и фино рендосаното сирене, след което започнете да добавяте брашно и оформете меко тесто ( не слагайте цялото брашно, а малко по- малко докато получите желаното тесто). Разделете го на 3 равни топки, всяка от тях разточете на тънка кора. Разделете кората на 8 и завийте фунийки, като може да сложите и маслини във всяка кифличка (при мен се получиха много вкусни с маслините), но може и без тях. Печете на 180-200 С до готовност.

Bon Appetit

Обърнат сладкиш с праскови

Това е един десерт, който много често приготвям през зимата, става много бързо, вкусен е и не трябват много продукти. Идеален е за работещите жени, дано  и на вас да ви хареса.



Необходими продукти:
100 гр. масло
5 яйца
1ч.ч. захар + 1/2ч.ч. за карамела
11/2ч.ч. брашно
1ч.л. сода
1-2 буркана компот от праскови

Начин на приготвяне:
Разбийте яйцата със захарта и прибавете брашното, сложете най- отгоре содата и я изгасете с 1ч.л. оцет. След това разбъркайте всичко и оставете настрани. В подходяща тава сложете 1/2ч.ч. захар и я карамелизирайте, преди да стане златиста сложете маслото да се разтопи и когато да готови наредете прасковите от компота. Върху тях сложете кексовото тесно и печете в предварително загряла на 200 С фурна до суха клечка. След като го извадите го сиропирайте със сока от компота и обърнете сладкиша.


Bon Appetit