вторник, 6 март 2012 г.

Еклери

Отдавна исках да направя еклерчета за моята половинка и наскоро се реших. Получиха се доста добре, колкото и нескромно да звучи, и затова реших да споделя рецептата и с вас. Ако сте фенове на сладкото горещо ви я препоръчвам- няма да съжалявате.
Необходими продукти:
1 ч.ч. вода
1/2 ч.ч. олио
1 ч.ч. брашно
3-4 яйца - зависи от големината

За крема:
1л прясно мляко
6 с.л. брашно
2 яйца
1 1/2 ч.ч. захар
ванилия

Начин на приготвяне:
Сложете водата и олиото да заврят на котлона. След това прибавете брашното и бъркайте енергично 4-5 минути. Получава се тесто. Оставете го да изстине и прибавете яйцата. Аз лично сложих 3 средни- трябва да се получи лепкаво тесто. В намазнена тавичка, покрита с хартия за печене започнете да слагате от сместа с помощта на лъжичка. Разполагайте еклерчетата на разстояние едно от друго, защото доста се надуват при печенето. Пекат се в предварително загряна фурна на 200 С. След като се опекал ги оставете да изстинат. Разрежете ги на половина и ги напълнете с крем. Моят съвет и да не слагате много от тестото, защото доста се надуват при печенето. По среден вариант май е по - добър.
Сложете млякото да заври като си оставите около 100 мл от него. Когато заври прибавете и захарта и разбъркайте добре, докато захарта се разтвори хубаво. В отделен съд разбийте яйцата, брашното и останалото мляко.Добавете ванилия и прибавете получената смес към млякото. Бъркайте постоянно докато кремът се сгъсти достатъчно. Оставете го да изстине и напълнете вече изстиналите еклери.



Bon Appetit

Няма коментари:

Публикуване на коментар