понеделник, 24 февруари 2014 г.

Ризото със зеленчуци

Обожавам ризото във всичките му форми. Скоро си спретнах едно и вкъщи. Не знам дали съм спазила технологията и дали се прави точно така, но трябва да ви кажа, че се получи доста добре.


Необходими продукти:
2-3 с.л. масло
1 гл. кромид
1 ч.ч.ориз арборио
1 пк. замразени зеленчуци
1 винена чаша бяло вино
100 мл сметана за готвене
кашкавал или пармезан за поръсване (по желание)

Начин на приготвяне:
Нарежете кромида на ситно и го запържете в маслото, след това сложете зеленчуците при него да се задушат леко. Важно е да не миете предварително ориза, за да се получи кремообразно ризото. Когато зеленчуците са готови сложете и ориза и прибавете виното, оставете го така докато изкипи алкохола. След това прибавете 2 ч.ч. вода или зеленчуков бульон, разбърквайте периодично, докато ориза поеме водата. Накрая сложете сметаната, оставете да поври още 2-3 минути. Сложете подправки по ваше желание, аз сложих риган. След като ризотото е готово още горещо го поръсете с настърган пармезан или кашкавал.

Bon Appetit

Няма коментари:

Публикуване на коментар