понеделник, 15 септември 2014 г.

Каноли

Много често вкъщи гледаме кулинарни предавания и от доста време се каня да пробвам този италиански десерт, изглежда много вкусен и така и се оказа. Предлагам ви рецептата на тази вкусотия, дано и на вас да ви хареса. Рецептата е комбинация от няколко рецепти от различни интернет сайтове, продуктите за канолите са от една рецепта, а за крема от друга.



Необходими продукти:
 За канолите:
2ч.ч. брашно
1 с.л. захар
1ч.л. какао
1/2 ч.л. канела
1/2ч.л. сол
1ч.л. ябълков оцет
1/2ч.ч. марсала или друго десертно вино
3с.л. зехтин
1 яйце
олио за пържене

За крема:
250гр. крема сирене
200мл сладкарска сметана
100гр. пудра захар
1 шоколад по избор

Начин на приготвяне:
В подходящ съд се смесват брашното, захарта, какаото, канелата и солта и се объркват. Прави се кладенче в средата и се сипват виното, оцета и зехтина, след което се омесва тесто, малко по твърдо е, увива се във фолио за свежо съхранение се остава да престой в хладилника около 40 минути.
След това тестото се разделя на две и на леко набрашнена повърхност, всяка част се разточва на тънка кора и се изрязват кръгове.

 Готовите канони се увиват около тръбички  за каноли ( ако нямате може да си направите такива от капачки за буркани, просто ги огънете, за да се получи нещо като цилиндър) като двата края се залепват с разбито яйце. Пържат се на в силно сгорещено олио за няколко минути. Готовите се оставят върху домакинска хартия, за да се отцедят и докато са още топли се вадят тръбичките.
За крема разбивате сладкарската сметана до твърди връхчета, а в отделна купа разбивате крема сиренето и пудрата захар, след което ги прибавяте към сметаната. Накрая слагате рендосания или ситно начупен шоколад и пълните охладените каноли с крем. Може да поръсите с пудра захар по желание.
Звучи сложно, но не е. Заслужава си да опитате.
P.S. В крема може да добавите стафиди, ядки или кори от цитрус по ваше желание.
Bon Appetit

1 коментар: